Osobni susreti za dvoje: Životi Drugih | 2022

studio room with plant and cat

Osobni susreti za dvoje: Životi Drugih  je kreativno-edukativni projekt u obliku jednomjesečnog osobnog performansa u autonomnom prostoru, uređenom za ovu namjenu, za susret sa samo jednom osobom dnevno, u kojem izazivam osobnu percepciju u odnosu na zatečeno stanje svijeta kroz teme očuvanja Prirode i Drugih neljudskih bića s kojima dijelimo Zemlju.

Performativni susret otvoren je za jednu osobu dnevno – su-kreatora/icu rada, u uredovno vrijeme privremenog umjetničkog ureda. Osoba može dovesti svoju/ga kućnu ljubimicu/ca, njhove drage Druge neljude, ukoliko to njima ne predstavlja stres – pse, biljke, kamen, list, cvijet,…

Susreti su unaprijed dogovoreni sa zainteresiranima bez obzira na zanimanje i preokupaciju, a sastanak/razgovor/edukacija vezana je uz temu njihovog osobnog poimanja odnosa s Drugima – prirodom, neljudima, biljkama, životinjama. Susreti su siguran prostor i vrijeme razmjene i intimnog kontakta, za razmjenu iskustva, znanja, pitanja i savjete, pričanje ili crtanje svoje priče.

Prikupljeni sadržaji, razgovori, tonski i video zapisi te ostali materijali uz pristanak sudionica/ka koriste se za modeliranje daljnjih radova, a koji će biti dostupni na web stranici www.ivanafilip.com, blogu, YouTube kanalu, Facebook događaju (LINK) u vidu video uradaka i tekstova.

Korona kriza započela je širenjem korona virusa za koji se mislilo da je sa šišmiša prešao na čovjeka te se uvelike počelo propitkivati odnos čovjeka spram prirode koje je dio, ali se prema njoj odnosi kao prema objektu, predmetu trgovanja, nečemu izvan njega samoga, važnijeg i moćnijeg. No, ovaj projekt usmjeren je na osobni kontakt između umjetnice i sudionika/ce, a projicira osobni odnos sudionice/ka prema prirodi, životinjama, biljkama, onima koje smatramo prirodom, a uglavnom su nevidljivi i neubrojeni. Usmjeren je na prikupljanje osobnih priča, emociju, iskrenost, ali i moguća pitanja sudionika.

Uvjerena sam da je svaka osoba pohranila jedan takav susret koji bismo mogli nazvati katarzičnim, efemernim, magičnim ili samo drugačijim i posebnim. Upravo evocirajući takve doživljaje stvaramo i pričamo nove priče za sebe za dobro svih.  

Tijekom projekta ured nam se nalazi u kreativnom prostoru PROSTOR u suradnji s kreativnom platformom Culture Hub Croatia (CHC) u Splitu.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Share This